Menu Sluiten

Vioolles

Docent Aleida Groeneveld:

Vioollessen voor jong en oud! Wilt u of uw kind muziekles? Lees hier over de viool en vioollessen.

Muzieklessen zorgen voor herinneringen en blijvend plezier. Als docent wil ik als een inspirerend persoon in het leven van de leerling staan maar ook voor blijvende muzikale competenties zorgen waar je de rest van je leven op terug kunt vallen.

De viool is een veelzijdig instrument. Hij wordt ingezet in alle soorten muziekstijlen. Toch begint het leerproces altijd bij dezelfde basis.

Tijdens de vioollessen leer je de algemene muziekleer, zoals noten lezen, maatsoorten en gehoor. Daarnaast leer je alles over een comfortabele vioolhouding, de viooltechniek en passen we alles toe in de stukken en liedjes in de lessen.

  • Houding: om goed viool te leren spelen, is een goede houding belangrijk. De linker- en rechterhand hebben beide hun eigen techniek die we meteen vanaf het begin gaan aanleren.
  • Viooltechniek: de muziekleer en houding komen bij dit onderdeel bij elkaar. Jouw vingers vinden hun plek op de viool om een zuivere toon te krijgen. Door de strijkstok juist te gebruiken, komt die toon er ook echt mooi uit. 
  • Stukken spelen: we gaan aan de slag met liedjes en muziekstukken, zodat we het geleerde meteen kunnen toepassen. Zo blijven de lessen leuk en kunnen we het resultaat eventueel op een voorspeelmoment laten zien. Daarnaast spelen we in de les in duo’s om te wennen aan samenspel en om het gehoor te trainen.
  • Plezier en muzikaliteit: muziek raakt mensen en brengt mensen in beweging. Hoe beter je de viool beheerst, hoe beter je jouw intenties kan overbrengen. De techniek is hiervoor nodig, maar het allerbelangrijkste is plezier hebben en muzikaliteit ontwikkelen. Hieraan werken we door bijvoorbeeld iets na te spelen of uit je hoofd te (leren) spelen. Maar ook door naar muziek te kijken/ luisteren en het te bespreken of door simpelweg te praten over wat je met je muziek wilt bereiken.

Het liefst maak ik gebruik van de methode ‘Zo speel ik viool’. Vooral voor kinderen is deze methode erg toegankelijk. Hij is heel overzichtelijk vormgegeven en er staan herkenbare liedjes in die op verschillende manieren op de cd te horen zijn. Ook de nieuwe methode ‘Vioolwereld’ spreekt mij recent aan. Hier wordt aan het begin meer aandacht besteed aan het spelen op gehoor voordat er met bladmuziek begonnen wordt. Ook wordt er minder snel opgebouwd zodat verschillende aspecten meer aandacht krijgen dan bij andere methodes.

Begint een leerling op oudere leeftijd en/of met muzikale ervaring, zet ik ‘Speel viool’ weleens in. Dit is een vrolijke methode met veel liedjes die zorgen voor de nodige uitdaging. Bij alle methodes kan er meegespeeld worden met een cd.

Leerlingen dragen ook eigen stukken of liedjes aan die ze in de les willen behandelen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Vraag een gratis en vrijblijvende proefles aan via ons contactformulier. Kijk hier voor onze tarieven.