Menu Sluiten

19 oktober: Muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren

Concert in het kader van het Jacoba van Beierenjaar Woudrichem: Muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren. Uitgevoerd in de kapel van haar huis te Woudrichem.  Gespeeld door Scherzi Musici. Naast de musici zullen Piet Hartman en Ferd de Roode iets vertellen over de geschiedenis van de stad Woudrichem en de relatie die deze stad heeft met Jacoba van Beieren.

Vanwege grote belangstelling vindt het concert zowel ‘s middags als ’s avonds plaats.

Middagconcert: aanvang: 15.30uur. Alleen het muzikale gedeelte. Duur: 1 uur, zonder pauze, wij bieden u aansluitend aan het concert een drankje en een hapje aan. Entree 12.50

UITVERKOCHT!! Avondconcert: aanvang 20.00 uur. De muziek plus toelichting door Piet Hartman en Ferd de Roode. verwachte eindtijd 22.00 uur. Entree 15 euro inclusief koffie/thee in de pauze en een drankje en hapje aansluitend op het concert.

Reserveren kan hier!

Johanna Földesi – zang, leiding   Esther Kronenburg – vedel, zang   Karel Barten – luit, vedel , zang

Scherzi Musici houdt zich bezig met de uitvoering van wereldlijke en geestelijke muziek van middeleeuwen tot barok. Bestaande uit een vaste kerngroep van 2 zangers (Johanna Földesi en Karel Barten) brengen wij in wisselende samenstelling met behulp van gastspelers, op speelse, quasi improvisatorische wijze muziek ten gehore. In veelal kleine bezetting brengen wij diverse programma’s, van dramatisch tot speels en serieus tot humoristisch. Wij willen hiermee laten zien dat het muzikaal historische erfgoed van alle tijden is en altijd actueel kan zijn. Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een uurtje muziek gebracht op een luchtige manier. Deze keer hebben we een programma voorbereid met muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren (1401-1436) – met stukken waar ze mogelijk naar heeft kunnen luisteren. Jacoba van Beieren was gravin van Holland, Zeeland en henegouwen, belangrijke gebieden, die haar een speler maakte op het internationale politieke speelveld. Ze streed tegen de Bourgondische hertog en tegen de Duitse koning (later keizer) Sigismund en sloot bondgenootschappen met Frankrijk en Engeland. In eigen land had ze te maken met de Hoekse en Kalbeljauwse twisten. Scherzi Musici brengt haar verhaal tot leven met troubadoursliederen en oud Nederlandstalige liederen uit het Gruuthuse Handschrift (zoals hét beroemd Egidius-lied), jachtliederen (caccia’s) vanuit Italië (want de gravin was dol op de valkenjacht), maar ook meerstemmige composities van Johannes Ciconia, Guillaume de Machaut en andere componisten. We willen graag een muzikale impressie geven van haar tijd, haar leven en haar bijzondere personage. Een portret van een te vroeg gestorven middeleeuwse sterke vrouw, en feministe vóór haar tijd.

Verder info over de musici:

Johanna Földesi – zang, leiding http://www.johannafoldesi.com

Esther Kronenburg – vedel, zang https://estherkronenburg.nl

Karel Barten – luit, vedel , zang http://karelbarten.nl